AOC Costičres de Nīmes Cabernet-Syrah, Mas des Bressades

Dit is de wijn-encyclopedie van Alice Eddes WineConsultancy te Deventer. Voor meer informatie gaat u naar welkom.

Qua wijnbouwklimaat is de Costičres de Nīmes een voortzetting van de zuidelijke Rhōne. Met als enig verschil dat het er heet kan worden als een oven. Het gebied tussen Nīmes en Arles is één van de warmste plaatsen van Frankrijk. In dit vlakke gebied heeft de mistral vrij spel en droogte zou een probleem kunnen zijn, ware het niet dat diep in de grond voldoende vocht zit zodat het rijpingsproces niet wordt geblokkeerd. De bodem verschilt van zanderig tot rode klei (kapan), dichte kalk (taparas) en is bedekt met kiezelstenen (galets).
Het is wijnbouwingenieur Cyril Marčs die hier met veel succes wijnen maakt die wereldwijd verkocht worden. Succes dat hij te danken heeft aan zijn onberispelijke manier van wijnmaken, aan het potentieel van Costičres de Nīmes en, niet in de laatste plaats, aan het hanteren van lage rendementen.
Om tot een afgewogen assemblage te kunnen komen worden bij gisting zowel de percelen wijngaarden als de verschillende druivenrassen apart gehouden. De druiven worden meestal geheel ontsteelt en gisten onder temperatuurcontrole op cuve. Rendementen worden laag gehouden, tussen de 25 en 45 hectoliter per ha. De witte wijn krijgt een maceration pelliculaire bij 18°C.

Druivenrassen: 70% cabernet sauvignon en 30% syrah
Beschrijving: Een geurige wijn met aroma’s van rijp fruit en hout. De wijn heeft 12 mnd houtopvoeding gehad deels nieuw frans eiken, deels oud. Daarnaast geurt de wijn naar zwarte bessen, maar ook zoethout en laurier komen in de neus en mond voor. De tannines zijn flink, maar mooi rijp, waardoor de wijn een soepele smaak heeft. Verrassend in deze wijnen is de koele frisheid die bewaard blijft terwijl het fruit prachtig rijp is
Drinkmoment: Prachtig bij grillades, rood vlees, lamsvlees, wild konijn……….

Serveertemperatuur tussen de 16°C -18°C

Heeft u interesse of wilt u meer informatie stuur ons dan een email of neem telefonisch contact met ons op.


>> terug naar het overzicht   Klik hier om je in te schrijven

   Facebook Twitter Linkedin
     sitemap    |    privacy