Cava Azimut brut nature Bodegas De Can Suriol Del Castell

Dit is de wijn-encyclopedie van Alice Eddes WineConsultancy te Deventer. Voor meer informatie gaat u naar welkom.

In de Alt Penedès, in het zuiden van Catalunya, deed ik een feestelijke ontdekking. In Castell de Grabuach produceren vader en zoon Suriol een heerlijke frisse en pure cava. Geen zware, zoete cava met een overdaad aan sulfiet en hout, zoals die hier in Nederland vaak in de schappen ligt, maar een Cava zoals de Catalanen hem zelf ook drinken. Zonder ook maar één grammetje suiker. Proef deze Cava en begrijp waarom deze ‘Brut Nature’ in Catalunya met flessen tegelijk wordt gedronken.

Vader en zoon Suriol telen hun druiven uitsluitend biologisch. Ondanks de nabijheid van de riviertjes Foix en Anoja is het water in deze streek schaars. Het water wordt daarom gerecycled. Maar ook verpakkingsmaterialen als glas en karton krijgen een tweede leven. De wijngeschiedenis in deze prachtige Catalaanse streek gaat terug tot de 12e eeuw. Een geschiedenis die u ook op het landgoed van de familie Suriol kunt ervaren.

De bodem bevat veel kalk en gips. De eerder genoemde nabijheid van de twee riviertjes en de Méditerranée, alsmede de ligging op 300 meter hoogte, maken het hier tot een uitgelezen plekje voor het maken van kwaliteitswijnen, en dan met name witte en mousserende wijnen. Hoewel het idyllische Castell de Grabuach één en al historie ademt, gaat de familie Suriol wel met de tijd mee. Een pneumatische pers, automatische temperatuurcontrole en zowel roestvrijstalen als houten vaten ondersteunen het proces. Met als resultaat onder andere deze feestelijk frisse Cava Azimut brut nature, die na elf maanden vatrijping is gebotteld en die vervolgens nog een jaar op fles is gerijpt.

Druivenrassen: xarello, macabeu, parellada
Beschrijving: Spankelend fris, echt fruit, beetje toast, zachte mousse, mooi droog, puur en licht verteerbaar, want de Cava bevat maar 11,5% alcohol!
Drinkmoment: Natuurlijk als feestelijk aperitief, maar ook heerlijk bij diverse tapas.

Serveertemperatuur 7-9 °C, in een flûte, zodat de mousse mooi gevangen blijft.


>> terug naar het overzicht   Klik hier om je in te schrijven

   Facebook Twitter Linkedin
     sitemap    |    privacy