DOC Prosecco di Valdobbiadene, Cantina Pizzolato

Dit is de wijn-encyclopedie van Alice Eddes WineConsultancy te Deventer. Voor meer informatie gaat u naar welkom.

Even ten noorden van Treviso, boven Venetië, ligt het vijf generaties oude familiebedrijf Cantina Pizzolato. Hier bewerkt Settimo Pizzolato zijn 56 hectare wijngaard sinsd 1985 biologisch. Naast zijn eigen druiven, verwerkt Settimo ook de biologisch geteelde druiven van een paar kleine wijnboeren uit de regio.

Merlot en cabernet franc zorgen voor lichtvoetige rode wijnen, terwijl van chardonnay en pinot grigio eenvoudige witte wijnen worden geproduceerd, deels met de DOC Piave. Specialiteit van het huis zijn echter de licht mousserende of parelende wijnen.
 
Naast een serie klassieke ‘spumante’ wijnen, produceert men bij Cantina Pizzolato ook drie soorten prosecco, gemaakt van de gelijknamige druif. De beste druiven komen uit de heuvels van Valdobbiadene, terecht beschermd door een officiële DOC (Denominazione Origine Controlata) en kwalitatief niet te vergelijken met de enorme hoeveelheden gekunstelde, bijtend scherpe prosecco die als IGT (indicazione Geografica Tipica) op de markt verschijnen.

Bijna alle Prosecco wordt verbouwd in Valdobbiadene en Conegliano ten noorden van Venetië, of in de Colli Eiganei nabij Padua. De druif prosecco rijpt laat. Dat maakt hem geschikt voor de spumante-traditie, waarbij de gisting in het najaar vanzelf stopt door de lage buitentemperatuur. Hierdoor blijven koolzuur en restsuikers in de wijn achter, die in het voorjaar weer gaan gisten.

Druivenras: 100% prosecco
Beschrijving: Deze DOC Prosecco di Valdobbiadene van Cantina Pizzolato is een luchtige, lentefrisse, zachte, maar wél droge, licht parelende wijn met een fijne opwekkende geur met aroma’s van peer, appel en veldbloemetjes. De smaak is fris droog en het heeft een aangenaam alcoholpercentage van 10,5 %.
Drinkmoment: Onschuldige, feestelijke, licht mousserende wijn voor alledag.

Serveren op 8 à 10°

Heeft u interesse of wilt u meer informatie stuur ons dan een email of neem telefonisch contact met ons op.


>> terug naar het overzicht   Klik hier om je in te schrijven

   Facebook Twitter Linkedin
     sitemap    |    privacy