Saumur blanc, Chateau de Hureau

Dit is de wijn-encyclopedie van Alice Eddes WineConsultancy te Deventer. Voor meer informatie gaat u naar welkom.

Philippe Vatan, agronomisch ingenieur van origine, is een van de tenoren van Saumur-Champigny. Op zijn 15-eeuwse Château du Hureau maakt perfectionist Vatan geconcentreerde, blauwzwarte ronde wijnen. De wijngaarden bevinden zich op klei- en kalkbodems. En niet alleen zijn wijnen behandelt Vatan consciëntieus, ook zijn wijngaarden worden zorgvuldig onderhouden. De stokken worden kort gesnoeid en de wijngaarden worden met gras ingezaaid. In de lente worden eventuele knoppen weggehaald en in de zomer worden rendementen verder beperkt door het teveel aan druiven weg te knippen. De te plukken druiven worden geselecteerd op rijpheid en bij binnenkomst in de kelder vindt nogmaals een selectie plaats.

Duizenden uren van handmatig werk om minder druiven te krijgen. Maar wel betere….. De in een steile tufstenen helling uitgehouwen kelder is een uitstekende werkplaats voor de vinificatie en opvoeding. De temperatuur (11ºC) en de constante vochtigheidsgraad zorgen voor een natuurlijke, rustige rijping. De wijnen worden pas gebotteld als ze er klaar voor zijn, minstens een jaar na oogstdatum.

Druivenrassen: 100% Chenin Blanc druiven
Beschrijving: Wonderschoon wit van laat geoogste (rond 23 oktober), biologisch onderhouden chenin, zeg maar een dróge vendanges tardives. Jong bijzonder in alle kracht en concentratie, gerijpt een aromafestival. Lindebloesem, toast (wat hout), munt, mandarijn, komijn. Structuur: rond, stevig, rijk, ook delicaat, elegant. Een van de meest opmerkelijke witte wijnen van de hele Loire. Jaargang 2008 is fantastisch, doet nog meest aan grandioze 1996 denken, wie die de afgelopen jaren nog eens heeft geproefd, weet waarover we het hebben...
Drinkmoment: Vis.... (rijke saus mag erbij), zwezerik, paddestoelen, mooi bij de Aziatische keuken

Serveren op 12°C

Wilt u graag wijnen bestellen of meer informatie stuur ons dan een email of neem telefonisch contact met ons op.


>> terug naar het overzicht   Klik hier om je in te schrijven

   Facebook Twitter Linkedin
     sitemap    |    privacy